Budapestért díjasok

Budapestért díjasok

melyet a Fővárosi Közgyűlés 1992-ben alapított. Bármely területen végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál.

A Budavári Önkormányzat
javaslatára BUDAPESTÉRT DÍJBAN részesült alkotó:

BUDAPESTÉRT DÍJ: 2005.

Avar István

Kossuth-díjas, Kiváló művész, a Nemzet Színésze

Avar István 1931. március 20-án született Egercsehiben. 1945-49. között bányászként dolgozott, majd elvégezte a Színház- és Filmművészei Főiskolát. 1954-ben diplomázott. Elsőként a Pécsi Nemzeti Színház művésze lett, 1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, 1985-től ismét a Madách Színház társulatának tagja. Művészi alkotómunkája mellett részt vett a színházi képzésben: a színpadi beszéd tanáraként, 1987-től egyetemi tanárként, 1988-tól tanszékvezetőként.

Felejthetetlen színpadi alakításai /A vágy villamosa, Anna Karenina, Yerma, Bánk bán, Emikgránsok, Shakespeare-drámák, Pirandello-darab/ mellett számos magyar filmszerepére is emlékezhetünk: többek között a Vasvirág, a Két emelet boldogság, Isten őszi csillaga, oldás és kötés, a Szegénylegények, a Hideg napok, az Égi bárány című filmekben. A Magyar Színház Henrikjeként (Márai: A gyertyák csonkig égnek) és az Offenbach-darab Malasz szerepét formáló színészeként látható az Orfeusz az alvilágban.

Félszáz éves színészi alkotómunkája, jelentős szerepformálásai a budapesti színházakhoz köthetők, ezért javasoljuk fővárosi elismerését.


1994.

DR. DRAGONITS TAMÁS
építész

a budapesti és kiemelten a Várnegyedben végzett műemlékvédelmi
tervező munkájáért, közéleti tevékenységéért