Fátyol utcai park – Elek apó kútja és Kányádi-emlékkő

Kútnak lenni volna jó
utas-itatónak,
diófának vagy a fán
füttyentő rigónak.

Rigófüttynek volna jó,
lenni bár egy hangnak,
jönni-menni volna jó
akárcsak a harmat.

(Kányádi Sándor: Sóhajtás)

2006-ban avatták fel Budapesten, a Fátyol utcai parkban Elek Apó kútját, mely Kányádi Sándor ötlete alapján valósult meg.

Kányádi Sándor elmondta: a magyar nemzetnek "két apója van", Bem apó és a 150 éve született Elek apó. "Bem apó a szabadság mintaképe lett, Elek apó pedig a meséké. És mivel köztudott, hogy igazság már csak a mesékben van, ezért Elek apó az igazság mintaképe is" - mutatott rá a költő. Kiemelte: a kútnak minden gyermek a "tulajdonosa". "Az, aki lemondott egy gombóc fagyiról, egy pohár üdítőről, az részvényese lett ennek a kútnak".

A kút nemcsak Benedek Eleknek kívánt méltó emléket állítani, hanem azoknak a gyerekeknek is, akik 1956-ban, a forradalom harcaiban haltak meg. Kányádi Sándor szerette volna, ha a kút tovább fejlődne: elképzelései között szerepelt egy "meseautomata", amelynek hangszórói télen madáretetők lettek volna, nyáron pedig "néhány forintért, eurocentért" meséket sugároztak volna.

Sándor bácsi elképzelése megvalósult: a gyermekek Benedek Elek meséket és a Kaláka együttes jól ismert megzenésítésében Kányádi-versfeldolgozásokat hallgathatnak a költő emlékének dedikált Fátyol utcai parkban.

A kút megszólaltatásához a Mesemúzeumban tudnak információt kérni személyesen, vagy a 06-1-202-40-20-as telefonszámon.

 

KÁNYÁDI-EMLÉKKŐ

A költő halálának évében, az általa megálmodott Elek apó kútja elhelyezésének kilencedik évfordulóján, 2018. szeptember 30-án, Kányádi Sándor arcmását őrző emlékkő került elhelyezésre. Csák Attila szobrászművész alkotását dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere avatta fel.