A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a Budai Várban

2013. augusztus 13. - 2013. szeptember 02.

Több mint egy évtizedes hagyomány, hogy a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepével köszönti Buda 1686. évi visszavívását, a török uralom alól való felszabadulást. Így augusztus 30. – szeptember 1. között ismét a könyveké és a könyvkiadóké a főszerep a Szentháromság téren, ahol családi és gyermek-programok, irodalmi előadások, könyvbemutatók és koncertek várják a látogatókat.


Részletes program:

2013. AUGUSZTUS 30. PÉNTEK

15.00 Verses délután a Magyarság Házában (Szentháromság tér 6.)
A 2011-ben a BGA Zrt. koordinálásával életre hívott Magyarság Háza az egységes magyar nemzet bemutatását, értékeinek, hagyományainak megismertetését tűzte ki célul. A minden magyar összetartozását jelképező intézmény célja a Magyarország határain innen és túl élő magyar közösségek közötti kapcsolatok erősítése, a pozitív magyarságkép kialakulásának segítése.
Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a költő válogatott műveiből összeállított verses délutánra vár a Magyarság Háza minden érdeklődőt, melyen közreműködik Sudár Annamária előadóművész. A rendezvényt jelenlétével Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is megtiszteli, továbbá bemutatkozik a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Könyvünnep együttműködő partnere.


15.30. A BARTÓK TÁNCEGYÜTTES MŰSORA


16.00 MURAVIDÉKI NÓTÁZÓK
A Muravidéki Nótázók csoportja 2001-ben alakult Lendván, hogy a nótázást és a nyelvi örökséget megőrizzék, ápolják és továbbadják. A nótázók kétszeres Vass Lajos Kárpát-medencei és Arany Páva nagydíjasok. Budaváron lendvai és muravidéki nótákat mutatnak be.


16.30. AZ ÁLOMLÁTÓ FIÚ

Hagymás István és Pápes Éva: Az álomlátó fiú című könyvében a címadó székely népmese és annak elemzése, illetve mesefejtések vezetik el az olvasót a mesék világába. A Muravidék Baráti Kör és a Hungarovox Kiadó vendégeként bemutatkozik Zágorec-Csuka Judit költő is Új horizontok című, válogatott verseket tartalmazó kötetével.


17.00. ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ

A 2013. évi Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét Czakó Gábor Kossuth-díjas író nyitja meg; köszöntőt mond dr. Nagy Gábor Tamás polgármester. Az idei rendezvény Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára, és ennek kapcsán a gyerekirodalomra fókuszál.


18.00. ÜDVÖZLET LENDVÁRÓL
A korábbi évek hagyományát folytatva az idei évben is bemutatkozik Budavár egyik határon túli testvérvárosa. Lendva Község Szlovénia legkeletibb csücskében fekszik, alig néhány kilométernyi távolságra a szlovén-magyar és a szlovén-horvát államhatártól. A Magyar Könyv Ünnepén a látogatók megismerhetik az elbűvölő szlovéniai kisváros történetét, kultúráját és bepillantást nyerhetnek gazdag művészeti életébe. Lendva azonban nem pusztán üdvözletét hozta el Budavárra, hanem finom borait, híres perecét és a bográcsot is.

20.30 MISZTRÁL EGYÜTTES KONCERTJE
Az 1997-ben alakult Misztrál együttes a magyarországi zenei élet egyik népszerű formációja. Magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek repertoárjukon. Megzenésítéseik forrása a magyar népzenei hagyomány, amelyet gyakran ötvöznek a ma divatos világzenei irányzatokkal is. Dalaik egyre inkább önálló minőséget, sajátos „Misztrál-hangzást" hordoznak. Az együttest számos díjjal ismerték el: 2006 - Bartók Béla díj, 2008 - Balassi Bálint emlékérem, 2010 - Fiatalok a Polgári Magyarországért díj, 2012 - Magyar Művészetért Díj. A Budai Várban rendezendő koncertjükön elsősorban magyar költők megzenésített verseit mutatják be.2013. AUGUSZTUS 31. SZOMBAT


GYERMEKMATINÉ
10.0 MÁTYÁS DEÁK

Kisfaludy Károly: Mátyás deák című művét a Szekér Színház előadásában láthatják a kicsik és a nagyok. Mátyás deák Garabonciás deáknak öltözve betér egy bakonyi falucskába. A nép közt megtudja, mit is tudnak és gondolnak felőle.


GYERMEKMATINÉ
11.00 BENEDEK ELEK MESÉK

A nagy mesemondó meséit - a Duna Kiadói Csoport jóvoltából - óvodások tolmácsolásában hallgathatják meg a gyerekek a színpadon.


GYERMEKMATINÉ
11.30 ESZTERLÁNC MESEZENEKAR KONCERTJE

A sűrű erdő ezernyi titkot, hangot és varázslatot rejt. Mese-erdő közepébe hívunk minden gyereket és gyerek-lelkű felnőttet, ahol megelevenedik a történet a zene, bábok, és persze a gyerekek segítségével. A hangszerek mind a mese egy-egy szereplőjét ismertetik meg velünk, akiknek kalandjait a gyerekek is alakíthatják ötleteikkel.


13.30. HAMVAS BÉLA FILOZÓFIÁJA

"A világ megváltozását csak önmagam megváltozása teszi lehetővé" - vallotta Hamvas Béla.
Az Ars et Vita Kiadó és Alapítvány célja egyfelől a művészetet - Ars - az élet szerves részévé tenni. Másfelől az élet - a Vita - szolgálatában segíteni szeretnénk a ma emberének testi, szellemi, spirituális és szociális egyensúlyának megtalálásában és megtartásában Hamvas Béla szellemében. A Kiadó Hamvas Béla filozófiáját mutatja be Miklóssy Endrével.


15.00 MIT REJT A SZABÍR TITOK?
A Cz Simon Kiadó évek óta visszatérő vendége a Könyvünnepnek. Az idei évben - többek között - Czakó Gábor: A szabír titok című könyvét és a 77 hangos rémmese című hangoskönyvet hozták el az olvasóknak. A szellemes, szatirikus összeállítást az író hat gyermeke adja elő két CD-n.


15.30 HERCZEG FERENCRE EMLÉKEZÜNK

Furkó Zoltán irodalomtörténésszel a 150 éve született Herczeg Ferenc íróra, színműíróra, az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztőjére emlékezünk. Műveiből Hirtling István színművész olvas fel részleteket.


16.00 BUDAVÁRI TÓTH ÁRPÁD MŰFORDÍTÓI DÍJ ÁTADÁSA
Hagyományosan a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén kerül sor a Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád Műfordítói Díj ünnepélyes átadására. Idén Lator László költő, műfordító részesül az elismerésben. Lator Lászlót Zsille Gábor, a Magyar Írószövetség Műfordító Szakosztályának elnöke köszönti. Jöjjön el és köszöntse Ön is Lator Lászlót!


17.00 VENDÉGÜNK IGOR JANKE

A nagy sikerű Hajrá magyarok! - Az Orbán Viktor-sztori egy lengyel újságíró szemével című kötet szerzőjével ismerkedhetnek meg a látogatók. A lengyel újságíró az Anima kiadó pavilonjánál dedikálja is kötetét az olvasóknak.


18.00 MÁRAI SZALON A SZABADBAN - KALAND A RÉGI KIRÁLLYAL
„Az élet gazdagsága az övé, az a kincs, hogy mindent másképpen lát, mint a többiek... Ez a világ, amit ő álmodik, a bánatos, egyszerű frizurájú nőkkel, a kisvárosi alakokkal, a legendás hercegekkel, máris mese és történelem, a szemünk elől sóhajt el innen... " - írja Kosztolányi Dezső Krúdy Gyuláról. A 135 éve született és 80 éve elhunyt íróra emlékezünk a Márai Szalonban, ahol a Kaland a régi királlyal című, Krúdy Gyula novelláiból készült hangképeskönyvet Kovács Ákos és Szigethy Gábor mutatja be.


19.30 BORBEMUTATÓ

Krúdy Álmoskönyve szerint bort vizsgálni látogatást és jókedvet jelent. A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén ez nem pusztán álom: a Vida Családi Birtok segítségével a látogatók megvizsgálhatják, megismerhetik, sőt, meg is kóstolhatják a híres magyar borokat.


20.30 JAMIE WINCHESTER ÉS ZENEKARA
Bár az ír származású Jamie Winchester az év elején visszaköltözött szülőhazájába, egy-egy koncertre - a rajongók és az igényes könnyűzene kedvelőinek nagy örömére - visszatér Budapestre. Augusztus utolsó napján a Budai Várban ad halfplugged koncertet.


2013. SZEPTEMBER 1. VASÁRNAP


GYERMEKMATINÉ
10.00 AZ ÉGIG ÉRŐ PASZULY

A népszerű mese az egri Babszem Jankó Gyermekszínház művészeinek előadásában elevenedik meg a színpadon.


GYERMEKMATINÉ
11.00 CSILLAGHÚR

A Táltoskönyvek Kiadó gondozásában jelent meg Gábor Emese Zsongóka című gyermek- verseskönyve. A kötet nagy sikerére való tekintettel elkészült a hozzá tartozó zenei CD is, amelyet a Könyvünnepen a Csilélaghúr Zenekar mutat be a gyerekeknek és szüleiknek.


GYERMEKMATINÉ
12.00 MESESZEKÉR SZÉKELYFÖLDRŐL

A látogatók tavaly már megismerkedhettek a Székelyföldi Legendáriummal és annak társasjátékával. Idén Meseszekér várja a gyerekeket, amelyen a Legendárium alapján készült mesefilmekbe kukucskálhatnak bele.


14.00 ÉLETTENGELY
A Napkelt Bölcseleti Iskola kiadó gondozásában jelent meg Rácz Géza Élettengely című kötete, amelyet belső zarándok-útra hívja az olvasót.


14.30 WASS ALBERTTEL AZ OLVASÁS NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT
A Duna Kiadói Csoport Wass Albert műveivel népszerűsíti az olvasást. A Magyar Nyelv és Könyv Ünnepén Simó István, a Wass Albert Alapítvány elnöke olvas fel az író alkotásaiból.

15.00 BARTÓK TÁNCEGYÜTTES


15.30 MAGYAR NAPLÓ
Őszintén vall életéről, emlékeiről Ferdinandy György József Attila-díjas író Mélyebbre című kötetében, amely a Magyar Napló gondozásában jelent meg. A könyvről és kalandos életéről a szerző mesél.Csender Levente író a „Murokszedők” című könyvét mutatja be az olvasóknak.


16.00 HATVANHAT - WEÖRES SÁNDOR VERSEI
Weöres Sándor versei lenyűgöző nyelvi bravúrral közelítik meg az embert. Ezt az írott-beszélt nyelvet ülteti át zenébe Sebő Ferenc, Kossuth-díjas dalszerző, népzenekutató.
Közreműködik a Sebő együttes: Sebő Ferenc, Barvich Iván, Perger László, vendég: Soós Réka és Tímár Sára énekesek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének mesterszakos hallgatói.


17.00 REJTŐZKÖDNÖM NEM LEHET

„A lámpa nem látja önmaga fényét. A méz nem érzi önmaga édességét".
A Sebő Együttes zenés műsora után neves színművészek tolmácsolják Weöres Sándor verseit. Közreműködik: Helyey László és Csíkos Sándor. Bevezetőt mond: Mezey Katalin költő.


18.00 PIO ATYA NYOMÁBAN
Az Etalon Film Kiadó Pio atya nyomába kalauzolja az érdeklődőket.

19.30 ÜNNEPI KONCERT A MEGSZÉPÜLT MÁTYÁS TEMPLOMBAN


A műsorváltozás jogát fenntartjuk