Beethoven Budán 2012 - Programok

2012. április 16. - 2012. május 09.

1800. május 7-én Beethoven adott koncertet a Budai Várban József nádor felesége, Alekszandra Pavlovna névnapi ünnepségén. 2012. május 4-8 között - neves művészek előadásában hallhatók Beethoven művei. Mások mellett fellép Vukán György Kossuth-díjas zongoraművész, Balog József zongoraművész és az Orfeo Zenekar is. Az Orfeo koncertre a jegyek elfogytak.


Jegyvásárlási információk

Jegyeket személyesen és interneten keresztül is lehet vásárolni

Személyesen:

Brodaway Jegyirodák:

Károly krt. 21. Tel: 780-0780 Nyitva: H-P: 10-19h, SZ: 10-14h

Hollán Ernő u. 10. (Jászai Mari térnél) Tel: 340-40-40, 340-48-83 Nyitva: H-P: 10-18h,e-mail: jegy@broadwayjegyiroda.hu

Gábor Áron u. 74-78. (Rózsakert); Tel: 200-57-98 Nyitva: H-P: 10-19h, SZ: 10-17h


Helyszínen
A koncert helyszíneken a koncertek előtt órával


Interneten:


  • www.jegyplaza.hu
  • www.jegy.hu
  • www.port.huHa a programot nem látja kiemelt helyen a programok között, kérjük, írja be az adott oldal keresőjébe, hogy Beethoven Budán.

Részletes program:

Május 4. 19.30 Budavári Önkormányzat Városháza
Vukán György – Jazz improvizációk Beethoven művekre
Közreműködik: Gyöngyösi Ivett


Vukán György

Budapesten született 1941. augusztus 21-én. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (Budapest) végzett zongora szakon. 1964-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvosi Karán doktori címet szerzett, a mai napig aktív fogorvos.

Gyermekkora óta, több mint negyven éve koncertezik, eleinte mint klasszikus-, az utóbbi évtizedekben főként mint jazz zongoraművész, trió formációban és szólistaként egyaránt. Végigkoncertezte Európát, két ízben egy-egy hónapos koncertútja volt az USA-ban (1983, 1993). Pályafutása során olyan művészekkel játszott együtt, mint Philly Joe Jones, Clifford Jordan, Linda Hopkins, Anette Lowman, Frank Foster, Clarck Terry, Kenny Wheeler.

1991-ben a Creative Art Jazz Trióval Sevillában a World Expo-n kivételes sikert arattak. Ugyancsak 1991-ben szólóban, Japánban koncertezett. 1992-ben - vezette és vezényelte a European Broadcasting Union Big Band Workshop-ját, melyben Európa 17 országának zenészei szerepeltek. A Workshop műsorán nagyrészt saját kompozíciói szerepeltek. (Contrast, Swing, Blues) Óriási sikert aratott úgy is, mint zeneszerző, és úgy is, mint karmester. Az utóbbi időben a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc Kamarazenekarra, valamint a Magyar Szimfonikus Zenekarra írt darabjaival (Double Concerto, Clarinet Concerto, Piano Concertos No.1.&., Chopin átiratok, Spanyol-Arab Concerto-„Casablanca”, Concerto for Sax Quartet &chestra, Cello Concerto) arattak elismerést itthon és külföldön egyaránt.
Több mint 140 filmzenét, 3 balett-művet (Derby), operát (Atlanta, Georgina), szimfonikus műveket, versenyműveket, kamaraműveket (főként réz- és fafúvós együttesekre, jazz-zenekari formációkra), több mint 80 dalt, színházi- és tv-rádiójáték-zenét írt zeneszerzői tevékenysége során.

A Creative Art Jazz Trio-val és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 1996-ban játszott közös koncertjük az „Év Koncertje” lett Hollandiában (Chopin átiratok).

1999 óta a ClassJazz Band komponistája, zongoristája, 2000-ben megalapitotta a SEPTET formációt Balázs Elemérrel (dob), Egri Jánossal (bőgő), és a Budapesti Saxophone Quartet-tel. Alone cimmel CD-t is készitettek.


A Derby cimű balettjét a Magyar Állami Operaház több, mint három évig tartotta műsorán. A Missa Ad Domimium Jesus Christum című miséjét 1989-ben írta a magyar történelmi változások hatására, és művét II. János Pál pápának ajánlotta 1991 évi magyarországi látogatása alkalmából. Az Atlanta, Georgina (Black Advent) című operáját az 1996-os Expo-ra írta. Minthogy az Expo elmaradt, az operát 1999 Adventjén mutatta be a Magyar Állami Operaház. A Budapesti Táncszínház számára Jazz Sekt címmel kétrészes balett-est zenéjét írta, amit a Quartett formáció előadásában óriási sikerrel mutattak be 2001. március 5-én a Budapesti Thália Szinházban.

Művészetét 2012-ben Kossuth díjjal ismerték el.


Gyöngyösi Ivett
1993-ban Vásárosnaményban született, hétéves kora óta zongorázik, első versenyét kilenc esztendősen nyerte. 2005 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Osztályának hallgatója, 2011 szeptemberétől első éves egyetemistaként folytatja tanulmányait Némethy Attila tanítványaként. Zenekari szólistaként 15 évesen debütált a Zeneakadémia nagytermében. Legjelentősebb versenyeredményei: a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen első díj, Mozart-díj, az Osztrák Nagykövetség különdíja és a Zsűri különdíja, a Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen első díj. 2001-ben megnyerte az Eurorádió Új Tehetség versenyét Pozsonyban.


Május 5. 19.30 Budavári Önkormányzat Városháza
Beethoven Zenekari est az Orfeo Zenekarral
C-dúr zongoraverseny, Op. 15
D-dúr hegedûverseny, Op. 61

Szólisták: Somlai Petra – fortepiano
Simon Standage – hegedű


Vezényel: Vashegyi György

Az Orfeo koncertre a jegyek elfogytak.

Somlai Petra Pécsett született. A zene rejtelmes világába Levente Judit vezette be, akinél 6 éves korában kezdett zongorázni tanulni. A Bartók Béla Konzervatórium zongora és karvezetés szakán eltöltött évek után a Zeneakadémia növendékeként diplomázott 2007-ben. Fiatal tehetségként Szoboszlay-dijat kapott, majd számos hazai verseny díjazottjaként, valamint több ösztöndíj nyerteseként Angliában folytatta tanulmányait, ahol David Ward irányítása alatt kezdett el fortepianózni es csembalózni. Ezen gyümölcsöző évek alatt érdeklődése egyértelműen a régi korok zenéje es annak historikus előadásmodja felé fordult. Európa leghíresebb mestereinek irányitásával 2011-ben fejezi be tanulmányait a Hágai Királyi Zeneakadémia Master Research programjának keretén belül. A hazai fellépések mellett Európaszerte és Japánban is koncertezik, szólistaként több zenekar vendége, fesztiválok sikeres résztvevője. Az előadóművészet mellett a klasszikus kor es a pre-romantika eddig fel nem fedezett zeneszerzőinek művészetét és munkásságát kutatja, illetve tolmácsolja a közönségnek. A fiatal fortepiano művész 2010 augusztusában Brugge-ben megnyerte Európa legrangosabb nemzetközi fortepiano versenyének első díját és a közönségdíjat is; valamint eddigi művészi munkájáért Junior Prima Primissima Dijban reszesült.


Simon Standage hegedűművész a 17-18. század zenéjének specialistája. Az English Concert koncertmestere és szólistája az alapítástól 1990-ig; ugyanezt a szerepet töltötte be éveken át a City of London Sinfonia élén. Az English Concerttel készített számtalan felvételén túl többek között az öt Mozart-hegedűversenyt is lemezre játszotta az Academy of Ancient Music közreműködésével. Nemcsak kamarazenekarok vezetője és szólistája, hanem az általa 1981-ben alapított Salomon-vonósnégyes primáriusa is. A klasszikus vonósnégyes-repertoár historikus előadásában jeles kvartett világszerte koncertezik, rádiófelvételeket és hanglemezeket készít. Standage 1990-ben Richard Hickox társaságában megalapította a Collegium Musicum 90 nevű zenekart, amely exkluzív szerződéssel készít lemezeket a Chandos Records számára. 1991-95 között Christopher Hogwood mellett az Academy of Ancient Music művészeti vezetője volt. A londoni Royal Academy of Music és a Dresdner Akademie für Alte Musik barokkhegedű-professzora.


Az ORFEO Zenekart 1991-ben Vashegyi György alapította Budapesten, amely nevét Monteverdi L'Orfeo-jának első teljes magyarországi előadása után vette fel.
A zenekar hivatásos zenészekbol áll, akik más hazai és külföldi zenekarokban is fontos szerepet töltenek be zenekari tagként vagy hangszeres szólistaként.
Az ORFEO Zenekar a legkiválóbb autentikus megszólaltatója a régi zenei kompozícióknak hazánkban. Vashegyi György vezénylete alatt több ízben születtek hazai "ősbemutatók" korabeli hangszereken előadva. Az ORFEO Zenekar és Vashegyi György saját koncertsorozatán 2002 és 2007 között Haydn első 80 szimfóniáját is megszólaltatja az Esterházy-Kastélyban (a 18. század óta első ízben korabeli hangszereken) azzal a hangszeres létszámmal, mellyel Haydn Eszterházán évtizedeken át ugyanebben a teremben adott koncerteket.

Az ORFEO Zenekar és a PURCELL Kórus neve mára már összefonódott Vashegyi György nevével, akiről bátran mondhatjuk, hogy a régi zenei kompozíciók példás megszólaltatója és újraélesztője Magyarországon.


Május 6. 16.00 Zenetudományi Intézet
Beethoven szalon
Haydn: F-dúr szonáta Hob XVI 23, 2. Adagio
C.Ph.E.Bach: a-moll szonáta (W 62/21.) 1. tétel (Allegretto)
Esz-dúr trió op.1. No.1. 1.tétel, Allegro
Beethoven: Két dal és egy tétel a Tavaszi szonátából


Bagi Andrea – Broadwood zongora
km.: Laskay Zsuzsanna – hegedű,
Rohmann Ditta – cselló,
Szemkeő-Martin Orsolya – ének

A belépés a szalonra ingyenesMájus 6. 16.00 Nemzeti Múzeum
Zsenik és mecénásaik – Hommage á Lichnowsky
Beethoven, Liszt és a Lichnowsky hercegek


Díszvendég: Eduardo Graf von Lichnowsky
Km.: Horgas Eszter – fuvola, Szakács Ildikó – ének,
Löwenberg Dániel és Szilasi Alex – zongora,
Chihiro Ono – hegedű, Cara Berridge – cselló
A Lichnowsky családnak dedikált művek és átiratok


Május 7. 19.30 Nemzeti Táncszínház
Balog József ünnepi zongoraestje

C-dúr Szonáta op.2 • 6 Bagatell op. 126
G-dúr Rondó op. 51 • Asz-dúr Szonáta op. 110
M

Balog József 1979. március 20-án született Budapesten. Zenészcsaládból származik, zenei tanulmányait négy évesen magántanárnál kezdte, majd a zeneiskolai tanulmányok után felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába Schweitzer Katalinhoz. Az érettségi után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetében folytatta tanulmányait, ahol Krause Annamária irányítása alatt 2001-ben diplomázott. A tanári diplomát követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakán folytatta tanulmányait Jandó Jenő osztályában, ahol 2004 májusában végzett.

Balog József több hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat, amelyek kapcsán koncertezett Európában és Amerikában. Nagy sikerrel vett részt a mallorcai Chopin fesztiválon 1999-ben, a Tiszadobi Zongorafesztiválon 2003-ban és Oxana Yablonskaya nagyszabású Liszt mesterkurzusán Utrechtben 2004-ben. Számos felvételt készített a Magyar Rádió és Televízió számára. Első CD-felvétele Szalai Antal hegedűművésszel készült, amely 2003 nyarán jelent meg a Hungaroton kiadásában. Liszt-műveket tartalmazó Hungaricum című első szólólemeze 2004 novemberében jelent meg a Convention Budapest Classic gondozásában.

Versenyeredmények: Földes Andor Zongoraverseny II. díj (1997); Országos Chopin Zongoraverseny Budapest I. díj, különdíj (1999); Országos Chopin Zongoraverseny Debrecen I. díj, különdíj (1999); Országos Chopin Zongoraverseny Szeged II. díj (1999); Bartók-Liszt Nemzetközi Zongoraverseny Budapest I. díj, különdíjak (2000); Weiner Leó Kamarazene Verseny I. díj, különdíj (2000); Alekszander Tansman Nemzetközi Zenei Verseny Lodz Nagydíj, különdíjak (2002); Nemzetközi Brahms Zenei Verseny Pörtschach II. díj (2004).


Május 8. 17.00 Zenetudományi Intézet
Budavári Zenei Szalon - Beethoven és Lichnowsky
Házigazda: Szilasi Alex


A programra a belépés ingyenes.