Programok a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2016. január 14. - 2016. január 23.

A Budavári Önkormányzat ingyenes filmvetítéssel és koszorúzással ünnepli a Magyar Kultúra Napját.


Ünnepre hangolva - filmvetítés és beszélgetés
2016. január 21-én 18.00 órától ingyenes filmvetítés a Tabán Kinotékában

Műsor: Cseh Tamás film
Fonyó Gergely személyes hangvételű, lírai portréfilmje az énekesről idő és térbeli utazásra invitálja a nézőt. A játékfilmes elemekből építkező portréfilmben felbukkannak azok a barátok, szerelmek, akik nélkül nem teljes a történet. A legendás Baksa Soós János, Bereményi Géza, a család mesél a zenészről, az emberről. A film vallomások sorozatából áll, meglepetésekkel, titkokkal, ismert, és eddig soha el nem hangzott dalokkal.

A vetítés helyszíne: Tabán Kinotéka
(1016 Budapest, Krisztina körút 87-89.)

A belépés díjtalan.Megemlékezés Kölcsey Ferenc szobránál


A Budavári Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezése 2016. január 22-én, pénteken 11.00 órától a Batthyány téren, Kölcsey Ferenc szobránál.A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től e napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

A magyarság történetének „zivataros századait", az országépítés és az országos pusztulás képeit rendkívüli erővel megfogalmazó költemény az 1830-as években lett népszerű, és - mint Vörösmarty Szózata - a nemzeti identitás egyik szimbólumává vált. A hazafias költészet remekét Erkel Ferenc megzenésítésében 1844. július 2-án mutatták be a pesti Nemzeti Színházban a zeneszerző vezényletével. Szélesebb nyilvánosság előtt 1844. augusztus 10-én énekelték először, az Óbudai Hajógyárban a „Széchenyi" gőzös vízrebocsátásakor.

A Himnusz a magyar nemzet egyik jelképe.