15. Budavári Könyvünnep

2017.07.27. 17:10

A Budavári Önkormányzat a hagyományokhoz híven idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Szentháromság téren. A könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális programmal várják az olvasni szerető közönséget szeptember 1-3. között a Budai Várban. Az idei rendezvény díszvendége Tokaj és Vizsoly lesz.


A Budavári Könyvünnep jubileumához érkezett, 15. éve minden szeptember első hétvégéjén a könyveké a főszerep a Budai Várban. A rendezvény célja, hogy a kisebb kiadók is bemutatkozhassanak és kiadványaikkal népszerűsíthessék az olvasást. A Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt közös rendezvényén nemcsak a könyvekkel, de a szerzőkkel is találkozhat a közönség, számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. A rendezvényen 29 könyvkiadó és 7 kulturális intézmény mutatkozik majd be. Egyebek között jelen lesz kiadványaival a Nap Kiadó, a Hungarovox Kiadó, a Látóhatár Kiadó és az Írók Alapítványa. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Kiscelli Múzeum, a Hagyományok Háza és a Zenetudományi Intézet is.


Idén is lesz karszalagkedvezmény. Aki 1000 forint felett vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.


A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket. Többek között fellép Bognár Szilvia énekes, Gryllus Dániel zenész, a Görömbő Kompánia, a Maszk Bábszínház és a Spatzen-Quartett, akik a kerület testvérvárosából, Regensburgból kizárólag erre a rendezvényre érkeznek Budapestre. Az Állami Népi Együttes a Hagyományok Háza szervezésében pedig mind a három napon táncházzal várja a közönséget.

A kulturális fesztivál minden este nagy koncerttel zárul. Szeptember 1-jén a Sárik Péter Trió Jazz kívánság műsora lesz hallható, szeptember 2-án a Misztrál együttes zenél és szeptember 3-án pedig a Juhász Gábor Trió lép fel majd a Könyvünnep színpadán.


A Budavári Könyvünneppel egy időben több önkormányzati program is lesz.
A Várnegyed Galériában augusztus 31-én nyílik a Szavak, gyöngyök, virágok című kiállítás.
A fesztivál ideje alatt a Városházán a Zentai Csata 320 tárlat látható.
Az I. kerület újabb kulturális helyszínnel bővül, szeptember 1-jén megnyílik a Jókai Anna Szalon az Iskola utcában, ahol Finnország irodalmával lehet majd megismerkedni a Könyvünnep ideje alatt.
A Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat idén Jávorszky Béla író, műfordító kapja majd, az elismerést szeptember 2-án adják át.


A rendezvény ingyenes.


www.konyvunnep.hu
www.facebook.com/budavarikonyvunnep/


Film: https://drive.google.com/open?id=0B0JIhskPzfdXZFIzbmN1T0Mwckk


Budapest, 2017.07.26.