Átadták a Reformáció Emlékforrást a Budai Várban

2017.10.24. 01:07

Egy különleges jellel, egy emlékforrással gazdagodott az I. kerület a Reformáció 500 emlékév alkalmából. A Reformáció Emlékbizottság támogatásából megvalósuló emlékhelyet a Budai Várban, az Anjou sétányon adták át október 22-én.

 

Az emlékforrás egyszerű jelzés a reformáció kezdetének ötszáz éves évfordulóján. Arra figyelmeztet, hogy az embernek - egyénnek és közösségnek - újra meg újra vissza kell térnie a tiszta forráshoz, hogy felüdülve, erőt merítve végezhesse küldetését a maga helyén, a maga idejében.

 

Az emlékkút Magyarország Kormánya által felállított Reformáció Emlékbizottság támogatásával, és a Budavári Önkormányzat közreműködésével jött létre, Kovács Miklós építész tervei alapján. A kormány 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított az emlékhely létrehozására.

 

 

 

A Reformáció Emlékbizottság nem kívánt monumentális emlékművet állítani, helyette inkább egy beszédes jelet hagyni az utókornak.

 

 

 

Az emlékhely kialakításával párhuzamosan a Budavári Önkormányzat méltó környezetet alakított ki a Reformáció Emlékforrásnak. A teret egy speciális prágai kövezettel burkolták le, ami testvérvárosi segítséggel érkezett a cseh fővárosból. Ilyen járókövek díszítik Prága városát is. 2008-ban, a Bécsi kapu téri evangélikus templom előtti terület burkolatának felújításakor a Prágából érkező fehér és rózsaszín köveket a cseh fővárosra jellemző speciális technikával a prágai DAP cég szakemberei tették le Kovács Miklós tervei alapján. Az emlékforrás körüli díszburkolatot a Budavári Önkormányzat meghívására szintén a DAP cég szakemberei készítették el.

 

 

 

Az emlékforrás az északi várfalon lévő Anjou sétányon, a Murad Pasa bástyáján található, amely a Budai Vár egy jól megközelíthető, de mégis csöndes részén fekszik.

 

 

 

Az I. kerület vezetése ezzel az emlékhellyel nem csak a turisztikai látnivalókat bővítette a Budai Várban, hanem egy olyan találkozási pontnak is otthont adott, amely a reformáció eszméire emlékezteti az arra járókat.

 

 

 

A Reformáció Emlékforrást ünnepélyes keretek között Magyarország Kormánya nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adta át. Köszöntőt mondott Illés Dávid református esperes, Dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere és Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is. Az ünnepélyes átadó végén Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke osztott áldást.

 

 

 

Megnyílt a Reformáció 500 busz a Budavári Városháza előtt, a Reformáció Emlékbizottság kiállítása. A teljesen átalakított busz fő célja, hogy az egész országot végigjárva, a legkisebb falvakba is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó kiállítás lehetővé teszi, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megtekinthesse a kiállítást. Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy-egy napot fog állni a reformációt bemutató Reformáció 500 busz.

 

 

 

500 évvel ezelőtt, 1517-ben Luther Márton kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára és ezzel reformok sorozatát indította el. A fél évezredes évforduló alkalmából hirdették meg a Reformáció 500 emlékévet.

 

 

 

 

 

 

Budapest, 2017.10.22.