Boldoczki Gábor lett 2019-ben az I. kerület díszpolgára

2019.04.26. 12:27

A Budavári Önkormányzat képviselő-testülete Boldoczki Gábor Liszt Ferenc-díjas trombitaművészt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi docensét választotta a Budavár Díszpolgárának. Az elismerést május 21-én, a Kerület Napján dr. Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármester adja majd át.

Boldoczki Gábor 1976-ban született Szegeden, majd Kiskőrösön nőtt fel. 14 éves koráig édesapja Boldoczki Sándor volt a trombitatanára. Középiskola tanulmányait már Budapesten a Weiner Leó Szakközépiskolában folytatta, ahol Kis András tanítványa volt. Innen egyenes út vezetett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre ahol előbb diplomát, majd 2010-ben doktori fokozatot (DLA) szerzett. Egyetemi mesterei: Kovács Zoltán és Szűcs Zoltán voltak. Tanulmányait követően azonnal bekapcsolódott az egyetemi oktatásba is, 2015-től pedig már egyetemi docens a Zeneakadémián.

2004-ben ő volt az első trombita-szólista, aki debütált a Salzburgi Ünnepi Játékokon Michael Haydn trombitaversenyeivel. Rendszeresen koncertezik olyan neves koncerttermekben, mint például a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, vagy a budapesti Művészetek Palotája. A hagyományos repertoár mellett kortárs zeneművek keresett előadója. Nevéhez fűződik Georg Pelecis "Revelation" című darabjának első előadása Gidon Kremerrel és a Kremerata Baltica Kamarazenekarral 2006-ban a baseli "Les muséiques" fesztiválon, vagy a dubrovniki Nyári Zenei Fesztiválon Boris Papandopulo trombitaversenyének ősbemutatója, vagy 2003-ban Dubrovay László 2. trombitaversenyének ősbemutatója Budapesten.

Számos hazai és nemzetközi zenei versenyen nyert díjat és ért el első helyezést. A kritikák kiemelik makulátlan technikáját és karizmatikus személyiségét. 2003 októberében első lemeze alapján (Glanz der Trompete) a német Phono-Akademie-tól az "Év felfedezettje" címet kapta, melyet 2008-ban az Echo Klassik - a szakma "Év hangszerese" – díja követett. Ugyancsak 2008-ban Junior Príma díjat vehetett át. 2013-ban Liszt Ferenc Díjat kapott és a Magyar Művészeti Akadémia „Az év művésze” díjjal tüntette ki. 2019-ben pedig Bartók-Pásztory díjat vehetett át.

Az elismerést 1995 óta adja át a Budavári Önkormányzat. Az első díjazott Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszónő és Fischer Árpád helytörténész volt, legutóbb pedig Pál István „Szalonna” vehette át a díszpolgári címet.