Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny

2018.05.03. 23:03

Bemutatták a Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny négy győztes pályaművét a Beethoven Budán Fesztivál második napján a Zenetudományi Intézetben. A szakmai zsűri döntése szerint megosztott első helyezett lett Ott Rezső és Oláh Patrik Gergő. A második díjat Balogh Máté kapta és a harmadik helyen Leszkovszki Albin végzett. A díjat a zsűri elnökétől Maros Miklós zeneszerzőtől és Dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármesterétől vehették át a zeneszerzők.

Budavári Beethoven Zeneszerzőverseny

A gálakoncerten először a pályázat alapjául szolgáló Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusát hallhatták az érdeklődök Szutrély Katalin és Balog József előadásában. A kortárs darabokat pedig Balog József Liszt-díjas zongoraművész, Rácz József (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa) és Zétényi Tamás (cselló) adták elő.

Először Balogh Máté Játék című művét hallhatta a közönség, majd Ott Rezső: An die verstorbenen Verliebten (Az elhunyt szerelmeseknek) szerzeménye csendült fel. Ezek után Oláh Patrik Gergő Meine Qual (Az én kínom - An die ferne Geliebte parafrázis) darabját hallhatták és végül Leszkovszki Albin Fantázia-változatok egy Beethoven-dalra (Auf dem Hügel sitz ich spähend) szerzeményét mutatták be.

Balogh Máté gyermeki rácsodálkozás ihlette kompozíciójában játékként tekintett a Beethoven-témára, amelyet indulóvá, örökmozgóvá, recitativóvá, scherzóvá és táncokká formált. Ott Rezső fantázia jellegű parafrázisával az eredeti dalciklust megrendelő Lobkowitz herceg és fiatalon elhunyt felesége szerelmének kíván emléket állítani. A legfiatalabb díjazott, Oláh Patrik Gergő darabja egy tragikus végű kapcsolatot és az ahhoz vezető érzelmi szélsőségeket (szerelem, melankólia, düh, halálvágy) dolgozza fel variációk formájában. Erre és a variációk alapjául szolgáló témáját tartalmazó dalra utal a Meine Qual cím. Leszkovszki Albin darabja kis fantáziák sorozatából áll, amelyek azonban egybefüggően is fantáziát alkotnak. Az egység a variációs forma bizonyos eszközeinek felhasználásával, ám a műfaji korlátok szabad tágításával, a Beethoven Budán Fesztivál klasszikus és jazz vonulatának ötvözésével jött létre.

A Budavári Önkormányzat által meghirdetett nemzetközi pályázatra összesen 30 pályamű érkezett, melyek közül egy öttagú szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A zeneszerzőversenyre pályázni új, eddig nem előadott, önálló zeneművel lehetett, amely Beethoven An die ferne Geliebte (A távoli kedveshez) című dalciklusának egy tetszőleges témájára írt variáció vagy parafrázis. Egy versenyző maximum három pályázatot küldhetett. A pályaműveket a Budavári Önkormányzat által felkért zsűri bírálta el, amelynek elnöke Maros Miklós, zeneszerző, tagjai Balog József zongoraművész; Fekete Gyula zeneszerző, egyetemi tanár; Mácsai János zenetörténész, zenekritikus és Tihanyi László zeneszerző, karmester voltak. A zsűri szakmai szempontokat figyelembe véve, végül 4 pályaművet díjazott, így összesen 6500 eurót osztott szét a nyertesek között.