Hivatalos közlemény

2019.09.30. 12:47

Hivatalos közlemény

2019. szeptember 23-án reggel 6:30-kor a hvg.hu Bérház-einstand: visszavenné a bérlakásokat az Orbán-kormány címmel közölt cikket egy állítólag a Lakástörvény módosítására készült, a birtokukba került tervezetre hivatkozva. Ebben egyebek között kifejtik, hogy a tervezet célja: „a világörökségi helyszíneken fekvő és a műemlékekben található, állami bérlakások bérlőivel a jövőben simán fel lehessen mondani a bérleti szerződést, hogy ezeket a legexkluzívabb részeken fekvő, illetve patinás épületekben található ingatlanokat többé ne kelljen mélyen a piaci ár alatt kiadni.”

Délelőtt 10 órakor a Miniszterelnökség közleményben cáfolta a lap állításait. Mint írják:

„A hvg.hu annak érdekében, hogy a balliberális-szélsőjobboldali összefogás jelöltjeit segítse, hazugsággal vesz részt a választási kampányban.

A kormány soha nem tárgyalt, soha nem támogatott, és a jövőben sem kíván támogatni a hvg.hu cikkében szereplő javaslatot.

A hvg.hu tisztességtelen politikai szándékát semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cikk megjelenését megelőzően, az újságírói etika legalapvetőbb szabályait figyelmen kívül hagyva meg sem kereste a Miniszterelnökséget.

Felszólítjuk a hvg.hu-t, hogy hagyjon fel az ál- és rémhír terjesztéssel, és tisztességesebb formákat keressen a balliberális-szélsőjobboldali ellenzék kampányának támogatására.”

 

A közlemény megjelenését követően délben öt ellenzéki polgármesterjelölt közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen V. Naszályi Márta kijelentette: „a budapesti műemlékek a köz tulajdonai, azokat mindenkinek joga van használni, ahogy arra is mindenkinek joga van, hogy továbbra abban a lakásban lakjon, ami már évek óta az otthona.”  Úgy fogalmazott: „arra biztatok minden első kerületi választót, hogy gondolja meg, hogy valóban erre a Fideszre akar-e szavazni, akinek úgy látszik a legfőbb törekvése az, hogy mindazt, ami köztulajdon, mindaz, ami szép és értékes saját maga számára elhappolja, zsebre tegye.”

Még ugyanezen a napon ismeretlen tettesek a vonatkozó cikket – a sokszorosítást végző forrás megjelölése nélkül – a budavári lakások postaládáiba terjesztették. Az ezt követő napokban többen keresték meg a Budavári Önkormányzatot, hogy mi az igazság a szórólapon terjesztett cikk körül. Ezen eljárás ellen beadvány is érkezett a Helyi Választási Bizottsághoz, amelyben kifejtik, hogy „a Várban sok az idős bérlő, akik nem olvasnak online sajtót, nem jutott el hozzájuk a Miniszterelnökség cáfolata, így a tömeges méretű megtévesztés elérhette célját, létbizonytalansággal megfenyegetve a választópolgárok jelentős hányadát, rettegést, pánikot okozva a lakásbérlők körében.”

 

A Helyi Választási Bizottság helyt adott a kifogásnak, és kimondta, hogy „ismeretlen elkövető(k)  megsértette (megsértették) a választási eljárásról szóló törvényt”. 

Az indoklásban kifejtik, hogy a Választási eljárásról szóló törvény 2. § (1) bekezdés a) és e) pontja értelmében a választás során érvényre kell juttatni a választás tisztaságának megóvása és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A határozat rögzíti

„A választások tisztaságának alapelve abban az esetben sérül, amennyiben valaki úgy gyakorolja jogait, vagy teljesíti kötelezettségeit, hogy annak eredményeképpen közvetlenül vagy közvetve a választópolgári akarat szabad kifejezését korlátozza, amennyiben valaki valótlan tények állításával, egyes tények elhallgatásával vagy elferdítésével megkísérli a választókat megtéveszteni, és ezáltal igyekszik politikai ellenfelei választási esélyeit csökkenteni. 

Annak ellenére, hogy még az online cikk megjelenésének napján megjelent annak cáfolata is, ismeretlen elkövetők (a sokszorosított cikk)… az I. kerület területén található számos lakás postaládájába történő bedobásával olyan magatartást valósítottak meg, mely alkalmas volt a választók megtévesztésére, hiszen a szóban forgó irat valótlan tényt állított.

Budapest I. kerületi Helyi Választási Bizottság a Ve. 218.§ (2) bekezdésében foglalt jogkörében megállapította a jogszabálysértés tényét, és a jogsértőket eltiltotta a további jogszabálysértéstől annak érdekében, hogy tevékenységük későbbi végzése a jogszabályokkal összhangban történjen.”

 

A Budavári Önkormányzat, ahogyan eddig is, a továbbiakban is védi az önkormányzati tulajdonban álló lakások bérlőinek érdekeit, lehetőségeihez mérten segíti életkörülményeik javítását.

Amennyiben az üggyel kapcsolatosan bármilyen további kérdése van, kérjük, hívja a 458-3079-es telefonszámot, vagy a forduljon az Ügyfélszolgálatokhoz.

 

Budapest, 2019. szeptember 30.        

     Budavári Önkormányzat