Számos műemlékház megújult az I. kerületben

2017.12.20. 10:02

A Budavári Önkormányzat idén is kiemelt feladatként kezelte a kerület épületeinek felújítását. Az I. kerületi Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet munkatársai 2017-ben is sokat dolgoztak azért, hogy a kerületben található műemléki lakóházak megszépüljenek és az önkormányzat ingatlanállománya megfelelő műszaki állapotban legyen. A GAMESZ szakemberei összesen 17 házban végeztek nagyobb felújítást, 9 ház fakapuját restaurálták és több mint 60 kéménynél kellett javítást és bélelést elvégezniük.

A Budai Várban található külső homlokzatában is megújult lakóházakat adventi ajtódísszel jelölte meg Dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, ezzel is jelezve, hogy ebben az évben is tovább folytatódott a kerületi műemlékházak felújítása. Csak a várban 13 ház újult meg, de a program a Vár falain kívül is folytatódott és több lakóház szépült meg a Vizivárosban és a Krisztinavárosban is. Ebben az évben a házak felújítására, a kapuk restaurálására 751 millió forintot fordított az önkormányzat. Az iskolák felújítása már nem az önkormányzat feladata, az I. kerület vezetése mégis vállalta, hogy a Toldy Ferenc Gimnázium tetőszerkezetét felújítja 96 millió forintért.
A felújítások célja, hogy az I. kerület épületei megőrizzék harmóniájukat és a polgári hangulatú városrész megtartsa tradicionális arcát.