Testvérvárosi Nyilatkozat

2017.07.31. 00:17

Alulírottak, Budapest, Pozsony, Prága és Varsó történelmi kerületeinek, városközpontjainak képviselői, 2016-ban aláírt Szándéknyilatkozatunk alapján a mai napon közösen vitattuk meg a közép-európai együttműködés regionális lehetőségeit, az eddig elért eredményeket és a jövőbeli terveket.

Transznacionális összefogásunk alapját városaink hasonló történelmi és geopolitikai szerepe jelenti, amelyek mentén olyan sajátos stratégiai célokra összpontosítunk, mint a turizmus és az ehhez kapcsolódó közlekedési és infrastrukturális fejlesztések, valamint a műemlékvédelem és kulturális örökségünk megőrzése.

Találkozónkon áttekintettük azokat a kihívásokat, amelyekkel az említett területeken városaink – helyzetükből adódóan – rendszeresen találkoznak, és megosztottuk tapasztalatainkat, az egyes városvezetők által alkalmazott, bevált gyakorlatokat. Hiszünk abban, hogy a közös lokális gondolkodás keretében megfogalmazott javaslataink és a tapasztalatcserén alapuló együttműködésünk szélesebb körben is kifejtik pozitív hatásaikat, a jószomszédi viszony erősítését, beleértve a bizalom és biztonság építését.

Városvezetőként továbbra is elkötelezettek vagyunk a regionális együttműködés iránt, amelyet a kölcsönös tisztelet és a segítőkészség jellemez. Valljuk, hogy városainkat úgy tehetjük sikeressé a jövőben is, hogy megőrizzük és megosztjuk a múltban gyökerező kulturális értékeinket, hagyományainkat.

Ezt a célt szolgálja a közép-európai fővárosok I. kerületeinek éves találkozója!

Budapest, 2017. július 30.

Radoslav Števčík

Pozsony első kerületének polgármestere

Oldřich Lomecký

Prága első kerületének polgármestere

Magdalena Rogozińska

Varsó Śródmieście kerületének alpolgármestere

Dr. Nagy Gábor Tamás

Budavár polgármestere