Tovább fejlődik az egészségügyi együttműködés az I. kerület és a budai egyházi kórházak között

2019.08.26. 11:15

A Budavári Önkormányzat egy zéró emissziós elektromos buszt adományozott a Budapesti Szent Ferenc Kórháznak. Ez az önkormányzati támogatás tovább segíti azt az együttműködést, ami a kerület és a kórház között korábbról fennáll, s amit most egy írásos szándéknyilatkozattal is megerősítettek, melynek célja, hogy kardiológiai és belgyógyászati szakterületen folyamatosan a két II. kerületi katolikus kórház biztosíthassa az I. kerületiek ellátását, ezzel feloldva az eddigiekben fennálló ellátási anomáliákat.

A Budavári Önkormányzat egy zéró emissziós elektromos buszt adományozott a Szent Ferenc Kórháznak, ami azon I. kerületiek szállítását segíti majd, akik a II. kerületi kórházban kerülnek ellátásra. A jármű a jövőben egyebek között a Maros utcai rendelő és a kórház között fog közlekedni. A tervek szerint házhoz is hívható lesz a járat, így egy akár hosszabb kórházi kezelésre érkező beteg is könnyebben juthat el a megújult egészségügyi intézménybe. A Budavári Önkormányzat elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért is esett a választás ismét egy elektromos jármű beszerzésére. Az Önkormányzat továbbá lehetővé teszi a kórház számára a Lovasi úti e-töltőállomás használatát.

Az Önkormányzat részéről ez a támogatás folytatása annak az együttműködésnek, ami a kerület és a kórház között korábbról fennáll, s amit most egy írásos szándéknyilatkozattal is megerősítenek. A kezdeményezés oka, hogy az elmúlt években a területi ellátás során többször is nehézség mutatkozott a betegek belgyógyászati és kardiológiai területi elhelyezésében. A most aláírásra kerülő szándéknyilatkozat célja, hogy az érintett kerületi betegek kardiológiai és belgyógyászati ellátását a továbbiakban ne csak esetileg a nyári és karácsonyi időszakban, hanem az év teljes egészében a Budai Irgalmasrendi Kórház és a Budapesti Szent Ferenc Kórház végezhesse.

Korábban a Budavári Önkormányzat és a Budapesti Szent Ferenc Kórház már kötött egy egészségügyi megállapodást, amelynek értelmében bővült a kerületi egészségügyi ellátórendszer: azóta az ott lakók igénybe vehetik a II. kerületben található egyházi kórház legtöbb szolgáltatását. Emellett az I. kerület számára is elérhetővé vált a kórház otthonápolási képzése, ahol az intézmény szakemberei otthon elvégezhető ápolási technikákat tanítanak. A képzéshez kapcsolódóan ingyenesen elérhetők egyes otthonápolási segédeszközök, amelyekkel megkönnyíthető a hozzátartozók ellátása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt másfél évben a kerületi polgárok egyre nagyobb számban veszik igénybe a kórházi ellátást.

 

Budapest, 2019.08.26.