Link: http://www.budavar.hu/mesemuzeum

Mesemúzeum

2012. október 2-án nyitotta meg kapuit a Mesemúzeum és Meseműhely, amely Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő ötlete alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma Alfa-pályázatának támogatásával jött létre. Az új intézmény fenntartója a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Budavári Önkormányzat. A Döbrentei u. 15. szám alatt található múzeum az épület alsó szintjén helyezkedik el és funkcionálisan három egymással szorosan összefüggő, egymást kiegészítő egységből áll, amelyek azonban önállóan is működőképesek. A múzeumi fogadótér egyrészt a gyerekek által létrehozott vagy befogadott színházi- és bábelőadásoknak, árnyjátékoknak, vetítéseknek a színtere, valamint a drámapedagógiai és a kreatív műhelyfoglalkozásoknak is, amelyek a mesék vizuális feldolgozására irányulnak (rajzolás, festés, bábkészítés, jelmezkészítés, térjátékok, stb.). A „Magyar tündérmese világa” című állandó kiállításban meseutat járhat be a látogató: a meseindító üveghegyen átkelve, próbákat teljesítve, akadályokat leküzdve juthat az áhított „felekirályságig”.

Forrás: http://www.mesemuzeum.hu/

„Sándor bácsival az egyik álma kapcsán ismerkedtem meg. Egy olyan helyről álmodott, ahol az emberiség egyik legősibb és legszórakoztatóbb kifejező és közvetítőeszközével találkozhatnak a gyerekek, a családok. Egy Mesemúzeumról.
Sándor bácsi nagyon szépen tudott álmodni. Azt is tudta, hogyan kell az embernek az álmaival bánni. Dédelgetni, türelemmel várni, a megfelelő időben, a megfelelő emberrel a megfelelő részletet megosztani. Megőrizni belőle, ami a sajátunk, ragaszkodni ahhoz, ami a lényeg és elengedni, ami végső soron nem annyira számít.
Hagyta, hogy olyan hely legyen, amilyennek a benne működő emberek elképzelik. De sosem tévesztette szem elől (talán nem véletlenül a szomszédságába álmodta meg) és sosem mulasztotta el, hogy időről időre megkérdezze, „jól megy a bolt?”
És mindig örömmel és hálával érkezett a válasz: „igen, jól megy!” Közel százezer ember járta be az általa egyengetett meseutat és állta ki a Mesemúzeum 7 próbáját az eltelt évek alatt.”

Helmich Katalin – szakmai vezető, Mesemúzeum