Sajtóközlemény - 2015. október 30.

BUDAPEST I. KERÜLET
BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT

SAJTÓKÖZLEMÉNY

ELKÉSZÜLT A GAMESZ ÉPÜLETÉNEK, AZ ISKOLA UTCA 10. SZÁM ALATT LÉVŐ IRODAÉPÜLETNEK ÉS A CZAKÓ UTCAI PÁLYA IRODAÉPÜLETÉNEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE. A FELÚJÍTÁSOKRA A BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT KÖZEL 84 MILLIÓ FORINT EURÓPAI UNIÓS FORRÁST NYERT EL.

A Budavári Önkormányzat évek óta kiemelt figyelmet fordít az intézmények energiatakarékos működésére. Az elmúlt években számos iskola, óvoda, bölcsőde hőszigetelését végezték el európai uniós pályázati források segítségével. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében idén újabb három épület energetikai korszerűsítésére nyert támogatást az önkormányzat, közel 85 millió forint értékben. Az utólagos hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a fűtési rendszerek korszerűsítésével jelentősen csökkenthető az intézmények energiafogyasztása. Így egyrészttakarékosabbá, másrészt pedig "zöldebbé", környezetbarátabbá válik működésük, hiszen csökkenni fog a környezeti terhelés.

Nyáron kezdődött el és őszre fejeződött be a Czakó utcai Sport és Szabadidőközpont irodaépületének energetikai felújítása. A "kisházként" is ismert épületben a főfalak utólagos hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, a lapostető teljes felújítására, hőszigetelésére és a radiátorok szelepcseréjére került sor. Ugyancsak a fűtési szezon kezdetére fejeződött be az Iskola utcában a GAMESZ épületének korszerűsítése, amelynek során lecserélték az elavult nyílászárókat, kialakították az épület utólagos hőszigetelését, és elvégezték a teraszfödém teljes felújítását, hőszigetelését. Hasonló munkálatok zajlottak a szomszédos Iskola utca 10. szám alatti irodaépületben is. A főfalak utólagos hőszigetelése, a nyílászárók cseréje mellett itt jelentős fűtéskorszerűsítésre is sor került. Kicserélték az elavult kazánt és a radiátorok szelepeit.

Szakértői elemzések szerint az elvégzett felújításokkal az épületek hővesztesége jelentősen csökkenthető, hiszen a szigetelés vastagságának 1 cm-rel történő növelése, 3-4%-os energia- és költségmegtakarítást eredményez.

2015. október 30.