TALÁLKOZÁSOK – Kiállítás Kányádi Sándor Emlékére

Kányádi Sándor emlékére Találkozások címmel nyílt tárlat 2018. augusztus 31-én a budai Virág Benedek Házban.

A szeptember első hétvégéjén tartott Budavári Könyvünnep – amelyet a júniusban elhunyt Kossuth-díjas költő emlékének ajánlottak – apropóján megrendezett kiállítás megálmodója Budavár polgármestere, dr. Nagy Gábor Tamás volt, aki a kiállításhoz írt bevezetőjében így fogalmaz:

Amikor elment, sokan érezhettük, hogy jó lett volna még valamit megköszönni Neki. Egy verset, egy ötletet, tanítást vagy történetet, bármit, ami Ő volt. Mert, hogy egész életében adott. Segített és szolgált. Elsősorban anyanyelvét, szűkebb hazáját, Erdélyt és az ott élő székelyeket. Segített a bajba jutottakon, ahogy lehetett, és példát adott. Verseivel, életével.

Kányádi Sándor szerette az embereket, szeretett beszélgetni, találkozni barátokkal, olvasókkal, és ha tehette elment mindenhova ahová hívták, óvodától egyetemig, Székelyföld kis falvaitól egészen Bogotáig. Életét, útjait kísérő találkozásairól szól ez a rögtönzött kiállítás.

Mi, az itt élők is sokat köszönhetünk neki. Elek apó kútját, a Mesemúzeumot, a műfordítói díjat, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Úgy éreztük, hogy az idei Könyvünnepet az ő emlékének kell ajánljuk. És ha lehet, egy kiállítással is tisztelegni szerettünk volna emléke előtt. Munka közben jöttünk rá, hogy milyen nehéz egy végetlen gazdag életmű, egy hosszú életút rövid, mégis tartalmas bemutatása ennyi idő alatt. Reméljük, sikerül valamit megmutatnunk Kányádi Sándor világából.

Ezúton is köszönjük a családnak, barátoknak, tisztelőknek, hogy önzetlen segítségükkel hozzájárultak ehhez a kiállításhoz.  

Nagy Gábor Tamás
a Budavári Önkormányzat
polgármestere

 

A tárlat főként Kányádi Sándor családi és baráti kapcsolatait mutatja be három teremben elsősorban fotókon keresztül.

Ezek mellett tanulmányozhatjuk a költő több kéziratát, külön teret szenteltek a költő műfordításainak, és műfordító társainak, mint Anatol E. Baconsky, Ioan Alexandru, Tudor Arghezi.

Benedek Elek apó tabáni kútjának  és a Mesemúzeum alapításának története is saját termet kapott, ahol a gyerekeknek írt versei is szép számmal olvashatók. A legérdekesebb mégis talán az első terem, és nem azért, mert itt van kiállítva Kányádi számos elismerése, többek közt a Kossuth- és Prima Primissima díj, hanem azért, mert itt követhetjük végig azokkal az emberekkel való találkozásait, fényképekben elmesélve, akik meghatározták pályáját – de világlátását, alapelveit is. A nagyobbakat kiemelve szerepel Kós Károly, Zsögödi Nagy Imre, Kallós Zoltán, Sütő András, Páskándi Géza és Szilágyi Domokos – igazán illusztris baráti társaság. Az egyik belső teremben Kányádi személyes tárgyaiból, családi fotóiból is jó pár megtekinthető, emellett a budapesti lakás azon részének pontos mása látható, ahol a költő alkotott. Írógéppel, vers idézetekkel, könyvekkel, lemezekkel és olyan személyes tárgyakkal, amik fontosak voltak a művész számára. Valamint Kaiser Ottó és Erdélyi Lajos fotográfus, Csák Attila szobrászművész, Helmich Katalin a Mesemúzeum szakmai igazgatója és Gryllus Dániel a Kaláka együttes zeneszerője is megosztotta a közönséggel egy-egy rövid visszaemlékezését a költőről. Ugyanakkor a kiállítás nemcsak Kányádiról szól, hanem a hozzá kapcsolódó emlékekről is: gyermekrajzok, híres barátok gondolatai, versei ihletett festmények is helyet kaptak a Virág Benedek Ház termeiben.

A tárlatot teljessé teszi záró darabja: a vetítőteremben egy videomontázs tekinthető meg, amelyet a hetvenes évekből származó archív felvételekből, a román köztelevízió magyar adása által Kányádi emlékére készített műsorokból állítottak össze.

A kiállítás 2018. november 26-ig, keddtől szombatig 14 és 18 óra között tekinthető meg.

Arra kérjük a látogatókat és ismerőseiket, hogyha van Kányádi Sándorhoz kapcsolódó személyes élményük, azt meséljék el egy, a kanyadikiallitas@budavar.hu címre küldött e-mailben.

A kiállítás virtuális sétájának megtekintéséhez kattintson ide.